Čuvanje negativa i dijapozitiva

Čuvanje negativa i dijapozitiva

Prije pojave digitalnih fotoaparata, fotografi i fotoamateri su snimali na film, koji su razvili nakon što su okinuli 24 ili 36 snimaka, ovisno kakve je veličine bio film. Dugogodišnjim bavljenjem fotografijom rezultiralo je povećim brojem negativa ili dijapozitiva koji su počeli propadati radi lošeg skladištenja.

Ako filmove nećete dugo koristi pospremite ih u hladnjak. Nakon što ih izvadite iz hladnjaka, ostavite ih na sobnoj temperaturi barem sat vremena jer bi nagle promjene temperature mogle uništiti film, odnosno pojavit će se kondenzacija na filmu.

Negative 135 mm je najbolje izrezati u trake od po 6 snimaka i spremiti u zaštitne folije. Čestim vađenjem i motanjem filma kako bi stao u “špulicu” oštećuje sam film. Nikako nemojte izrezane trake stavljati jednu na drugu jer ćete time također oštetiti film. Imat ćete sitne ogrebotine koje na formatima 10×15 cm nećete vidjeti, ali ćete ih itekako vidjeti na većim formatima poput 20×30 cm.

Filmove (razvijene i nerazvijene) treba čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu, jer ćete time produžiti kvalitetu filma. Izbjegavajte čuvanje filmova gdje nema štetnih plinova.

Kod čuvanja dijapozitiva vrijede ista pravila kao i kod čuvanja negativa, pritom se preporučuje da prilikom dugoročnog čuvanja, dijapozitive premjestite iz kartonskih u plastične okvire. Dijapozitive nije potrebno stavljati u okvire sa staklom jer postoji mogućnost nastanka gljivica na staklu prilikom dužeg skladištenja.

Oksidacija

Mrenu ćete odstraniti ako negativ oprezno istrljate vatom natopljenom u denaturirani alkohol. Ostavljeni vlažni negativi ili pljesnive mrlje po negativu možete spasiti jedino uz ispiranje i otvrđivanje u rastvoru formalina. Drugačije se negativ ne može sačuvati.

Izgrebani negativ

Ponekad pomaže da se negativ smoči i ponovno osuši. Ako su ogrebotine manje i tanke, na ovaj način će se ukloniti. Kod većih oštećenja, film položite na glatku površinu, i koristite vatu natopljenu u ugljikov klorid. Zatim film trljate ocijeđenom vatom dok se potpuno ne osuši. Posljednja metoda, koja će vam oduzeti i najviše vremena, je retuširanje negativa (čak i da taj negativ skenirate i obradite u Photoshopu, potrošit ćete dosta vremena). Zato je bitno da dobro pazite prilikom čuvanja negativa i dijapozitiva.

Negativ i kapljice vode

Ako se kapi vode osuše, preostaje vam retuširanje negativa ili vam je negativ nepovratno uništen. Radi toga morate odmah ponovno namočiti čitav negativ. Nakon toga ga provlačite kroz vrlo razrijeđen šampon i bez brisanja ga ostavite da se osuši.

Otisci prstiju na negativu

Znoj se uvlači u emulziju i nagriza ju, pa se negativ vremenom tako pokvari da se može upotrijebiti samo uz retuširanje pozitiva. Zato negativ nikada nemojte uzimati prstima po čitavoj površini, već što je moguće za uz vanjske rubove negativa. U slučaju otisaka na negativu, koristite metodu opisanu kao kod rješavanja izgrebenih negativa.

Negativ se zalijepio

Celofanske folije nisu pogodne za čuvanje negative jer i radi malo vlage negativi se mogu zalijepiti za foliju. Ako je ne možete odlijepiti ni dugotrajnim močenjem negativa, snimci se više ne mogu spasiti.

Film se savija

Filmske trake uvijek treba sušiti tako da ih na drugi kraj zakačimo štipaljkom za rublje kako bi ih izravnali. Kad se film osuši, uglavnom su ravni te ih sada ne smijemo savijati, nego odmah izrezati i staviti u zaštitne folije. Neki se filmovi mogu saviti i kasnije. I njih treba izrezati na komade, saviti u obrnutom pravcu i osigurati gumicama. Tako ih treba položiti u kutiju i ostaviti da stoje nekoliko dana. Nakon toga će negativi biti potpuno ravni.

Koji objektiv kupiti?

{"one"=>"", "other"=>""}