Vrste stativa za rasvjetu

Ovim tekstom pokušat ćemo vam pojasniti razlike među stativima za rasvjetu.

Podjelu bi mogli podijeliti u par kategorija. Prvenstveno pojasniti stative koje ćete najčešće koristiti u radu sa studijskom rasvjetom ili na terenu.
Stativi se razlikuju po nosivosti, visini ali i po namjeni.

Preporučeni stativi za bljeskalice

Stativ 181M
Stativ 181M

Budući da su bljeskalice dosta lakše od jedne studijske rasvjete, u većini slučajeva koristit ćete stativ 181M jer je lagan i zato je pogodan za često prenošenje. Jedina zamjerka stativu je ta da mu je maksimalna visina 180cm što ga ograničava za snimanje visokih ljudi.
Takvi stativi se ne preporučuju za postavljanje teže studijske rasvjete jer će se stativ srušiti i vrlo vjerojatno oštetiti rasvjetu i ono na što padne.

Stativ 280M
Stativ 280M

Stativ za rasvjetu
Stativ 280M preporučujemo kao najbolji odabir za studijsku opremu. Mogućnost rastezanja do 280cm što ga čini idealnim za većinu fotografskih potreba/snimanja.
Može podnijeti opterećenje do 4kg, što znači da na njega možete postaviti veliku većinu foto rasvjete.

Boom Stand J2140
Boom Stand J2140

Boom stativ (žirafa)
Stativi specijalne namjene. Koriste se kad želite postaviti svjetlo iznad ili iza modela, a pritom ne želite da vam se stativ vidi u kadru.

Za više informacija o boom stativima, pogledajte donje linkove
Stativ J2140
Stativ M-3

Ultra kompaktni stativ 6D - sklopivi
Podni stativ 6D

Podni stativ
Stativi s minimalnom visinom od 6cm dobro dođu kada treba rasvjetu postaviti jako nisko, jer standardni stativi (280M i 181M) se ne mogu skupiti na tako nisku visinu. Najčešće služe za osvjetljivanje pozadine i pritom nisu vidljivi u kadru.

Za više informacija o podnim stativima, pogledajte donje linkove
Podni stativ 6d
Stativ za rasvjetu DDJ-20

Wall boom za studijsku rasvjetu - 95-170cm
Wall boom

Zidni stativ
Korisni su kada nemate mjesta za standardni stativ. Obično se takvi nosači postavljaju za manje studie kojima je osnovna namjena slikanje za osobni dokument. Zauzimaju malo mjesta, ali ste poslije i ogranićeni mobilnošću rasvjete u bilo kojem smjeru.

Za više informacija o zidnim stativima, pogledajte donje linkove
Wall boom 95-170
Wall boom 75-125