Kupovanje polovnog fotoaparata

Kupovanje polovnog fotoaparata

Kako je fotografija prilično raširena po čitavom svijetu kao hobi, mnogi takvi fotografi “ne žive” od fotografije, odnosno ne prodaju svoje usluge, već fotografiraju isključivo radi vlastitog gušta. Upravo radi toga i postoji veliko tržište rabljene opreme, jer svi dobro znamo koliko foto oprema košta, a rabljena oprema je za amatere još uvijek dobra, ali cjenovno puno povoljnija. Najčešći razlog prodaje je nadogradnja, prelazak na drugi sustav, zamjena za bolji fotoaparat, ali je često u pitanju i nepromišljena kupnja. Tako možete u oglasnicima pronaći mnogo foto ili video opreme, koju su vlasnici koristili svega par mjeseci, zasitili je se ili shvatili da im taj komad opreme ipak ne treba i odlučili su je prodati.

Definitivno se isplati uzimati polovni Nikon ili Canon radi cijene, jer kad vidite da su cijene takvih fotoaparata u rangu vrlo prosječnih novih DSLR-a, šteta je propustiti priliku ne isprobati Full Frame sustav (naravno, ako vas zanima). Moramo napomenuti da objektivima Full Frame klase, posebno fiksnih blendi, baš i ne pada cijena tako drastično kao i kod fotoaparata. No, ne smijemo zaboraviti spomenuti i veliku ponudu entry-level DSLR-a i objektiva, koji su uglavnom u dobrom stanju i povoljne cijene, a idealan su početak za sve koje se žele iole ozbiljnije baviti fotografijom.

Second Hand DSLR

Par savjeta što trebate gledati prilikom kupovine rabljenog fotoaparata:

- Općenito stanje fotoaparata – postoje li negdje udubljena od pada ili udarca, ogrebotine, oštećenja na tijelu fotoaparata. Naravno da polovni fotoaparat neće izgledati kao nov iz trgovine, ali u slučaju da uočite veća oštećenja, moguće ja da je fotoaparat pao.
- Mrtvi pikseli – snimite sliku pritom da je poklopac na objektivu i pogledajte fotografiju na monitoru – mrtve piksele će te lakše uočiti na crnoj pozadini i na uvećanju od 100%. Postavke prilikom fotografiranja su ISO 100 ili 200 u RAW formatu.
- Kod digitalnog fotoaparata, možete pomoću raznih online programa, provjeriti broj okidanja. Mada u konačnici to ne igra neki bitan faktor (shutter se može pokvariti kod 5000 snimaka kao i situacije da taj isti fotoaparat radi i nakon 150,000 snimaka), ali sigurno možete postići bolju cijenu kod cjenkanja.
- Isprobajte mehanički rad svih tipki.
- Pregledajte ekran radi ogrebotina. Bilo koja mehanička oštećenja ukazuju kako vlasnik fotoaparata nije baš pazio na opremu i takve primjerke možda i nije najpametnije kupovati

Stvar koju morate obavezno provjeriti kod fotoaparata koji primaju CF memorijske kartice je stanje pinova za memorijsku karticu. Dogodilo se u već nekoliko slučajeva da se kupi vrlo dobro očuvani fotoaparat koji bi mogli odmah nakon kupnje prebaciti u servis radi savijenih pinova. Prilikom pregleda, probajte izvaditi karticu i ponovno je umetnuti (prije toga pogledajte pinove, ako je moguće). U slučaju da su pinovi savinuti, teško ćete memorijsku karticu izvaditi i ponovo staviti u ležište, a takav popravak je prilično skup.

Kupovanje online
Kupovanje preko eBaya ima prednosti poput velikog izbora i cijena, ali moramo spomenuti da obavezno gledate koje prodavač ima ocjene i je li pouzdan. Ne želite situacije da platite unaprijed i dobijete ciglu ili nešto drugo umjesto fotoaparata. Ima puno savjeta za online kupnju, ali najbitniji je da se transakcije odvijaju unutar sustava putem PayPala, a nikada direktnom uplatom na račun prodavača jer ćete potrošiti jako puno vremena i živaca ako se pokaže kako vam prodavač nije ni imao namjeru poslati fotoaparat ili objektiv, a na kraju ćete ostati i bez novaca.

Njuškalo, nažalost nema mogućnost davanja ocjene prodavačima, pa imamo vrlo jednostavno upozorenje – ako je cijena predobra da bi bila istinita, npr. najnoviji fotoaparat za 5.000 kn, a novi vrijedi 15.000 kn ili se prodavač nalazi van Hrvatske i traži da mu novac uplatite direktno, vjerojatno je u igri prijevara.

No ponekad je dovoljno “proguglati” korisničko ime prodavača pa ćete lako naći neki forum, ako je bilo problema s navedenim korisnikom.

Najam studija za fotografiranje i videosnimanje

{"one"=>"", "other"=>""}