Vrste stativa za rasvjetu

Vrste stativa za rasvjetu

Ovim tekstom pokušat ćemo vam pojasniti razlike među stativima za rasvjetu.

Podjelu bi mogli podijeliti u par kategorija. Prvenstveno pojasniti stative koje ćete najčešće koristiti u radu sa studijskom rasvjetom ili na terenu.
Stativi se razlikuju po nosivosti, visini ali i po namjeni.

Preporučeni stativi za bljeskalice - Stativ 181M

Budući da su bljeskalice dosta lakše od jedne studijske rasvjete, u većini slučajeva koristit ćete stativ 181M jer je lagan i zato je pogodan za često prenošenje. Jedina zamjerka stativu je ta da mu je maksimalna visina 180cm što ga ograničava za snimanje visokih ljudi.
Takvi stativi se ne preporučuju za postavljanje teže studijske rasvjete jer će se stativ srušiti i vrlo vjerojatno oštetiti rasvjetu i ono na što padne.

Zato preporučujem odličan stativ za rasvjetu 280M

Stativ 280M preporučujemo kao najbolji odabir za studijsku opremu.

Mogućnost rastezanja do 280cm što ga čini idealnim za većinu fotografskih potreba/snimanja. Može podnijeti opterećenje do 4kg, što znači da na njega možete postaviti veliku većinu foto rasvjete.

Boom stativ (žirafa)
Stativi specijalne namjene. Koriste se kad želite postaviti svjetlo iznad ili iza modela, a pritom ne želite da vam se stativ vidi u kadru.

Za više informacija o boom stativima, pogledajte kategoriju Boom stativa za rasvjetu

Podni stativi za rasvjetu

Stativi s minimalnom visinom od 6cm dobro dođu kada treba rasvjetu postaviti jako nisko, jer standardni stativi (280M i 181M) se ne mogu skupiti na tako nisku visinu. Najčešće služe za osvjetljivanje pozadine i pritom nisu vidljivi u kadru.

Za više informacija o takvim stativima - pogledajte Podni stativ 6d

Zidni stativ za rasvjetu

Korisni su kada nemate mjesta za standardni stativ. Obično se takvi nosači postavljaju za manje studie kojima je osnovna namjena slikanje za osobni dokument. Zauzimaju malo mjesta, ali ste poslije i ogranićeni mobilnošću rasvjete u bilo kojem smjeru.

Za više informacija o zidnim stativima, pogledajte link  - zidni stativ za rasvjetu

Čuvanje negativa i dijapozitiva
  • Vrste stativa za rasvjetu

    Vrste stativa za rasvjetu

    Ovim tekstom pokušat ćemo vam pojasniti razlike među stativima za rasvjetu.Podjelu bi mogli podijeliti u par kategorija. Prvenstveno pojasniti stative koje ćete najčešće koristiti u radu sa studijskom rasvjetom ili na terenu.Stativi se razlikuju po nosivosti, visini ali i po...

    Više o tome
  • Čuvanje negativa i dijapozitiva

    Čuvanje negativa i dijapozitiva

    Prije pojave digitalnih fotoaparata, fotografi i fotoamateri su snimali na film, koji su razvili nakon što su okinuli 24 ili 36 snimaka, ovisno kakve je veličine bio film. Dugogodišnjim bavljenjem fotografijom rezultiralo je povećim brojem negativa ili dijapozitiva koji su...

    Više o tome
  • Koji objektiv kupiti?

    Koji objektiv kupiti?

    Koji objektiv kupiti – zoom ili fiksni?Najprije razmislite za što vam treba i koliko ste novca spremni potrošiti, jer ako se ne bavite fotografijom profesionalno, nema smisla kupovati najskuplje modele jer vam se ne isplate. Puno ljudi se započne baviti...

    Više o tome

{"one"=>"", "other"=>""}