Razlika u snazi studijske rasvjete

Razlika u snazi studijske rasvjete

S obzirom na veliki interes za korištenjem studijske rasvjete u fotografiranju ili video snimanju, napravili smo test jačine različite studijske rasvjete.
Test je napravljen jer puno ljudi želi imati jednu rasvjete za apsolutne sve prilike, odnosno koristiti istu rasvjetu za video snimanja i za fotografiranje.

U ovom dijelu smo mjerili sa svjetlomjerom tri različita rasvjetna tijela.

1. Flash rasvjetu Jinbei Spark III 400W – odabrali smo flash snage 400W jer je većinom prvi izbor prilikom kupnje, ali i najoptimalniji izbor snage.

2. Jinbei LED svjetlo EF-60 –  vrlo praktičan izbor svjetla za snimanje.

3. LED Panel Nanguang Compac 100 – paneli su sve češći izbor prilikom kupnje.

Udaljenost rasvjete od zida je 2 metra. ISO 100 i ekspozicija 1/125 sek. Postavili smo dvije vrijednosti – najslabiju i najjaču. Rezultati su vrijednosti blende.

Jinbei Flash Spark III 400W – f/4.0 / f/32

 


Jinbei LED svjetlo EF-60 – f/1.0 / f/2.0


LED Panel Nanguang Compac 100 – preslabo da bi išta zabilježilo / f/1.4

Udaljenost rasvjete od zida je 1 metar. ISO 100 i ekspozicija 1/125 sek. Postavili smo dvije vrijednosti – najslabiju i najjaču. Rezultati su vrijednosti blende.


Jinbei Flash Spark III 400W – f/4.0 / f/32

Jinbei LED svjetlo EF-60 – f/2.0 / f/4.0

LED Panel Nanguang Compac 100 – f/1.0 / f/2.0

Neka vas ne zbune ovi rezultati, LED svjetlo (bilo da se radi o panelima ili standardnim svjetlima), se potpuno drukčije registrira na senzoru. LED paneli su odličan alat za video snimanje, dok za fotografiranje morate približiti svjetlo modelu snimanja ili jednostavno povećati osjetljivost senzora.
Ovim testom smo htjeli pokazati kako je nemoguće imati jedno svjetlo za sve situacije, kao što je nemoguće imati samo jedan modifikator svjetla za sva moguća snimanja.
Flash će po snazi uvijek biti jači od bilo kojeg drugog svjetla, ali će zato ED panel zbog svoje veličine uvijek davati difuznije svjetlo nego bilo koji flash ili standardna rasvjeta.
Razlika između LED panela i LED svjetla je mogućnosti korištenja modifikatora, LED panel ih nema toliko naspram standardnih svjetala.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli.

Studijske pozadine

{"one"=>"", "other"=>""}