Balans bijele boje

Balans bijele boje

Opcija balansa bijele boje koristi se za podešavanje prikaza bijele boje kako bi bijeli objekti bili bijeli i na fotografiji. Dok se ljudsko oko prirodno prilagodi i uvijek zna što je bijela boja, aparatu je potrebno računanje.

Kao i kod automatskih postavki vremena zatvarača i blende, automatska postavka bijele boje odradit će solidan posao. No, postoje situacije gdje se prilikom snimanja mijenja temperatura boje zbog različite vrste rasvjete. Može vam se dogoditi da uslikate dva puta uzastopno i dobijete fotografije različitih dominacija boja, primjerice jedna je plavkasta, a druga ljubičasta. To se događa jer prilikom svakog okidanja fotoaparat ponovo izračunava temperaturu boje. Temperatura boja ovisi o izvoru svjetlosti koje mogu biti prirodni (Sunce, Mjesec) ili umjetni ( žarulje, fluorescentne lampe, bljeskalica i dr.).

Ovaj problem možete izbjeći tako da ručno podesite predpodešene programe temperature boja (snimanje po suncu, s oblacima, u zatvorenom prostoru, pod svjetlom žarulje ili neonskim svjetlom) ili upotrebljavajući, kao što imaju fotoaparati u full-frame kategoriji, izbornik s detaljnijim podešavanjima – skalu kelvinaže.

Fotografski filteri
Vrste objektiva

{"one"=>"", "other"=>""}