Vrste objektiva

Vrste objektiva

Objektive razlikujemo prema vidnom kutu, a vidni kut je direktno povezan žarišnom duljinom. Žarišna duljina je udaljenost od optičkog centra objektiva do točke u kojoj se skupljaju sve zrake svjetla koje dolaze od nekog beskonačnog udaljenog predmeta i paralelno prolaze kroz objektiv do senzora.

Žarišna duljina je važna jer određuje kategoriju kojoj objektiv pripada.

Razlikujemo tri osnovne skupine objektiva

  • Širokokutni objektiv
  •     Standardni/normalni objektiv
  •     Teleobjektiv

Objektivi specijalne namjene – ultraširokokutni (eng. ultrawide ili fisheye lens) i makro objektivi i zoom objektivi.

Najlakše će te prepoznati koji objektiv pripada kojoj kategoriji prema oznakama koje možete naći na prednjem dijelu objektiva.

Standardni/normalni objektiv 

(eng. normal/standard lens) – fiksni objektiv obično vrlo jake svjetlosne moći (maksimalan otvor blende veći od 2.8). U ovu skupinu spadaju objektivi koji imaju žarišnju duljinu od oko 40 mm do 60 mm. 50mm na full-frame senzoru odgovara vidnom polju ljudskog oka koji iznosi 46°. To su maleni, jeftini, ali zbog manje količine elemenata ( količine različitih leća unutar objektiva ) jako kvalitetni objektivi.

Širokokutni objektivi

(eng. wide angle lens)- oznaka žarišne duljine koje je ispod 35 mm. Karakteristike ovih objektiva (bilo zoom ili fiksnih) je velika dubinska oštrina čak i kad se upotrebljava veliki otvor blende (f2.8). Manje su težine od teleobjektiva pa se može fotografirati i dužim ekspozicijama, no zato je prednja leća većinom zaobljena, pa nije moguće koristiti filtere jer ga jednostavno ne možete staviti na objektiv. Minimalna im je udaljenost izoštravanja mala, tako da se objektu snimanja može prići vrlo blizu. Pogodni su za snimanje pejzaža , skučenih prostora i velikih zgrada. Kako prepoznati fotografiju snimljenu sa širokokutnim objektivima? Jednostavon, linije na fotografiji su često iskrivljene po rubovima, a prostor između objekta se čini jako velik.

Teleobjektiv

(eng. telephoto lens) – koristi se za fotografiranje objekata do kojih ne možete pristupiti ili događaja poput press konferencija ili utakmica koji ne dozvoljavaju bliži pristup. Žarišna duljina im je veća od 70 mm što rezultira uskim vidnim kutem te nam daje dojam veće blizine objektu snimanja. Teleobjektiv utjeće na kadar tako da nam se prostor između planova čini smanjenim, komprimiraju sliku i imaju malu dubinsku oštrinu. Konstrukcijom najveći i najteži, pa prilikom fotografiranja se preporuča korištenje kraće ekspozicije (250/sek na više) i korištenja monopoda zbog izbjegavanja pomicanja objektiva koja nastaje prilikom snimanja.

Zoom objektivi

objektivi promjenjive žarišne duljine. Većina zoom objektiva ne može postići svjetlosnu jakost fiksnih objektiva, no njihova najveća prednost  je mogućnost zumiranja tj. približavanje ili udaljavanje objekta snimanja bez da se fotograf ili snimatelj fizički pomiču sa svoje početne pozicije. Dok su fotografi u prošlosti morali imati nekoliko fiksnih objektiva za rad, danas jedan ili dva zoom objektiva pokrivaju veliki raspon mogućnosti fotografiranja.

Makro objektiv

kao i što sam naziv kaže, kad želite snimiti objekt izbliza. Odnos do 2:1 spada u makro područje, dok je odnos 1:2 i više spada u mikro područje (laboratorijsko snimanje bakterija). Makroobjektivi su konstruirani tako da mogu fotografirati na jako maloj udaljenosti od objekta koji snimamo, a kako bi se to moglo omogučiti bilo je potrebno riješiti problem fokusiranja na malim udaljenostima, problem iskrivljenja objekta i problem aberacije. To je i razlog zašto su ta vrsta objektiva puno skuplja nego objektivi istih žarišnih duljina.

Balans bijele boje
Čišćenje objektiva

{"one"=>"", "other"=>""}