Čišćenje objektiva

Čišćenje objektiva

Kad ste već potrošili novce na silnu foto opremu, ponekad ne škodi očistiti objektiv od prašine, pa i ostatak opreme od prašine. Ipak vam je cilj imati više vremena za fotografiranje nego da provodite vrijeme na naknadnu obradu fotografija na računalu. Najbolji alat, bez puno filozofiranja je mikrofiber krpica. Može poslužiti i krpica za čišćenje naočala. Bitno je samo ne koristiti tvrdu krpu, veste ili bilo kakve materijale koje mogu izgrepsti staklo. To će najlakše osjetiti samim opipom tkaninu. Ako baš nemate izbora, možete iskoristiti i potkošulju jer su one mekanijih struktura od košulja ili vesta.

Nemojte koristiti nikakve alkohole ili sredstva za čišćenje jer možete uništiti premaz antirefleksnog sloja na lećama. Pripazite da tijekom čišćenja ne vršite jak pritisak jer time možete oštetiti objektiv tj. izgrebati leću ili polomiti zaštitni filter na objektivu, bez obzira koliko finu krpicu imali. Također je bitno koristiti kružne pokrete s krpicom po leći kako bi se smanjila mogućnost grebanja leće po dijagonali.

Čišćenje ogledala

Drugi alat kod čišćenja aparata je puhalica. Puhalica je odlična za uklanjanja prašine s ogledala ali i sa senzora. Naš savjet je da ipak uzmite veću puhalicu jer efekt čišćenja kod manje je neprimjetan. Zrak je jednostavno preslab za bilo kakvo uklanjanje prašine, a razlika u cijeni nije velika. Ovdje se treba voditi da je veće bolje.

Nikako nemojte koristiti komprimirani zrak iz spremnika jer takav zrak može uništiti čip, a razlog je što je takav zrak prejak i previše hladan, a razlike u temperaturi vam mogu stvoriti kondenzaciju unutar fotoaparata. Ako nikako ne uspijete očistiti ogledalo s puhalicom, probajte koristiti higijenske štapiće s vatom na vrhu umočene u alkohol. S takvim štapićem samo čistite po ogledalu, nemojte nikako po senzoru.

Isto tako nemojte napraviti poplavu alkohola po fotoaparatu, dovoljno je da je vatica na štapiću vlažna. Zapamtite i to da nikada nećete uspjeti očistiti savršeno, jer će uvijek biti prašine, ali probajte smanjiti njenu količinu, jer vam može utjecati na kvalitetu fotografije.

Postoje i profesionalna rješenja poput Sensor Swap za čišćenje senzora.

Čišćenje tijela fotoaparata

Današnji aparati imaju silne kontakte i gumbe. Njih je najbolje očistiti sa štapićem za uši, ali ako se baš negdje prljavština zavukla u utore, upotrijebite čačkalicu. Opet vrijedi pravilo, nemojte stavljati previše tekućine na štapiće. Ako vam ta tekućina dospije na elektroniku, može doći do kvara fotoaparata. LCD ekran ne čistite s alkoholom, nego na isti način kao što čistite i leću, znači s mekanom krpicom.

Mali savjet za kraj: Nemojte previše lickati opremu, malo i fotografirajte.:)
Vrste objektiva
Oznake fotografskih filmova

{"one"=>"", "other"=>""}