Daguerre

Otkriće fotografije vezano je za ime francuskog slikara i pronalazača Louisa Jacquesa Mandéa Daguerre. Siječnja 1839.godine. „slika“ ljude čudnim kemijskim postupkom , a ne slikarskom bojom niti slikarskim tehnikama, kako su objavile ugledne europske novine.

Na temelju Niepceovih pokusa Daguerre je godinama eksperimentirao s tamnom komorom, objektivima i jodnim pločama. U jesen 1837.godine uspio, sasvim slučajno, pod utjecajem živinih para fiksirati prvi pozitiv.

Mnogi su se zgrozili novim izumom, primjerice „Leipziger Standtanzeiger“ koji je napisao: „Bog je stvorio čovjeka po svom izgledu, i nikakva mašina stvorena od čovjeka ne može stvoriti sliku Boga. Je li moguće da je Bog napustio svoja vječna načela i dozvolio Francuzu u Pariza da predstavi svijetu vražje izume? “ , pa do pjesnika Baudelairea koji je izum smatrao glupošću koja razara sve što je francuskom duhu još ostalo od božanske iskre.
Ali bilo je pozitivnih reakcija poput Paula Delarochea:“Od danas, slikarstvo je mrtvo“.
Tri mjeseca kasnije u hrvatskim novinama Danici ilirskoj br. 14 od 6. IV. 1839. objavljen je članak da je Daguerrov izum ocijenila „prevažnim otkritjem“ i znanstveno objasnila kako se može „umanjeni kip uhvatiti i nepomično obderžati na papiru“.

Na javnom skupu u Francuskoj akademiji nauka u Parizu, 19. kolovoza 1839.godine Daguerre je svijetu prikazao fotografski proces, točnije, proces dobivanja fotografske slike. Poslije prezentacije, zanimanje ljudi za dagerotipijskim fotografijama je naglo poraslo.
Daguerre je objavio knjižicu „Povijest i opis procesa zvanog dagerotipija“. Bile su to upute popraćene nizom crteža fotoaparata i opreme koje su omogućavale svakom proizvođaču instrumenata da konstruira takvu aparaturu. U slijedećih pet mjeseci objavljeno je više od 30 izdanja sa prijevodom na više jezika.
Stvoren je najvažniji instrument vizualne komunikacije i dokumentacije.

Izvori:
A Concise history of photography
Sve o fotografiji i fotografiranju
Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su tako da "dopuštaju sve kolačiće" kako bi vam pružili najbolje iskustvo. Molimo kliknite Prihvati kolačiće za nastavak korištenja stranice.
Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran
ico-collapse
0
Nedavno pregledano
Top
ic-expand
ic-cross-line-top