Crop faktor na D-SLR fotoaparatima

Crop faktor na D-SLR fotoaparatima

Kad ste gledali digitalne fotoaparate klase SLR-a, vidjeli ste u karakteristikama da se spominje termini crop faktor ili full frame.

Najlakše će se crop faktor definicija objasniti pomoću fotografije.


Potpuno isti objektiv, ali zbog toga što je čip koji registrira sliku manji od negativa, automatski je manja slika. To je zbog toga što slika pada na manje područje tj. manji je vidni kut.

Crop faktor najviše onemogućava snimanje širokih planova jer vam je od 17 mm ustvari 28 mm žarišne duljine. Mada fotografi koji fotografiraju divlje životinje obožavaju crop faktor jer s objektivom od 500 mm na 1.6x crop faktorom dobivaju 800 mm objektiv. Crop faktor je riješen kod D-SLR-a gdje proizvođači navode full-frame opciju objektiva posebno napravljenih za digitalne fotoaparate poput Canonove EF-S serije, Sigme DC serije, Nikon DX serije, ali gdje su neupotrebljivi za klasične film aparate.

Možete koristiti DX objektive na FX fotoaparatima, ali onda će vam automatski fotoaparat prebaciti FX u DX format i samim time i rezolucija slike će vam biti manja jer jednostavno senzor nije do kraja iskorišten tj. svjetlo ne pada po cijeloj površini senzora.


Daguerre
Pohranjivanje fotografija

{"one"=>"", "other"=>""}