Pohranjivanje fotografija

Pohranjivanje fotografija

Pohranjivanje fotografija – vječna je muka fotografa, bez obzira bavite li se fotografijom amaterski ili profesionalno. Dajemo vam par savjeta o čuvanju digitalnih fotografija. Zanimljiva činjenica je ta od prvih stvari koju će ljudi uzeti bježeći pred bilo kakvom katastrofom, kao što ste mogli vidjeti i u filmovima, zasigurno su i obiteljske fotografije.

Tako je i pohranjivanje tj. čuvanje fotografija, možda i najvažnija stvar poslije snimanja, bez obzira bili vi amater ili profesionalac. Doba moderne tehnologije omogućilo je lakše pohranjivanje, ali i stvaranje mnogo većih količina (bespotrebnih) fotografija.

Kod klasičnih filmova možete istovremeno izgubiti dvije-tri role filma radi lošeg skladištenja, ali kod digitalne fotografije radi lošeg upravljanja arhivom, možete izgubiti na desetke tisuća fotografija, ponekad i nepovratno.

Digitalna fotografija smatra se mnogo jeftinijom od klasične jer nemate troškova razvijanje filma i izradu fotografija. No, troškovi nabavke tvrdog diska, DVD diskova, a posebice SSD-a ipak nisu toliko zanemarivi, iako su i SSD-i sve povoljniji.

Savjeti za pohranjivanje vaših fotografija

1. Diskovi velikog kapaciteta (HDD ili SSD)
Najjednostavniji način pohrane fotografija je nabavka dodatnog diska.
Kod nabavke novog računala kupite i novi HDD ili SSD većeg kapaciteta jer povećanjem količine piksela kod novih modela fotoaparata povećava se i veličina fotografije, kao i veličina u megabajtima.
Tako je kod fotoaparata Canon 10D veličina najveće jpeg datoteke oko 2,5 MB, dok je kod Nikona D750 veličina jpeg datoteke 5 do 10 MB. Ako pak snimate u RAW-u, onda je veličina svake fotografije oko 30 MB.
Ne zaboravite kako vijek trajanja tvrdog diska nije vječan. Spajanje diska ne zahtijeva uvijek rasklapanje cijelog računala, možete disk spojiti preko docking stationa ili Synology/WD/Qnap uređaja, gdje možete spojiti više tvrdih diskova i imati sve povezano preko mreže. Druga opcija su vanjski diskovi, ali najveća prednost Synology/WD/Qnap tj. NAS uređaja su pristup fotografijama s bilo kojeg web preglednika ili čak i aplikacija preko mobitela.

2. DVD ili BluRay diskovi
Drugi i jeftiniji način je pohrana fotografija na DVD/BluRay diskove, no taj način nije i najbolje rješenje. DVD diskovi su ograničeni prostorom – samo 4.7 GB podataka koje možete spremiti, te se i lako oštete ako niste pažljivi kod skladištenja. Prema nekim istraživanjima vijek trajanja DVD medija je 5 godina. Naravno, vaš će DVD možda trajati i 15 godina, a moguće je da već nakon godinu dana neće biti čitljiv, a trajanje uvelike ovisi i o načinu skladištenja samih medija.
Postoje i dual layeri koji su pak vrlo osjetljivi na ogrebotine. Ne trudimo se reklamirati brand-name DVD-ove, ali kupovina no-name DVD-a nije najbolje rješenje za sigurnu pohranu vaših fotografija. Druga mana je ta što sve više novijih laptopa nema DVD/BluRay player.

3. Cloud
Svakim danom sve više je nuditelja pohranjivanja podataka u cloudu. Za dokumente odlična stvar, sam Google Drive ima besplatnih 15 GB, ali za veću količinu fotografija ili videa, ipak je jeftinije kupiti tvrdi disk.
Nema striktnog pravila oko pohrane, najbolje rješenje je imati sve fotografije pohranjene na dva različita diska, u slučaju da se jedan disk pokvari, uvijek imate fotografije na drugom disku.

Par malih savjeta iz dugogodišnjeg iskustva kod kopiranja i čuvanja fotografija

- Kopiranje podataka

Kada premještate veliku količinu fotografija nemojte koristiti CUT/PASTE komande jer kod CUT/PASTE fotografije više ne možete spasiti, ako se slučajno nisu dobro kopirale ili se kopiranje prekinulo. Koristite COPY/PASTE , ako je premještanje prošlo dobro, tek tada izbrišite fotografije s mjesta s kojeg ste ih kopirali.

- Antivirusni programi
Važan savjet za zaštitu i pohranu vaših fotografija je i da posvetite posebnu pažnju virusima. Obavezno instalirajte antivirusni program na vaše računalo.

- Raspored

Uredite direktorije. Gomilanjem fotografija u jednom direktoriju izgubit ćete dosta vremena u potrazi za baš određenom fotografijom. Pripazite da pritom ne koristite predugačke nazive direktorija.

- Nazivi fotografija
Većina preglednika slika nudi promjenu metadata fotografija, ali to možete napraviti i ako odaberete Properties/Details fotografije u File Exploreru. Preglednik koji je besplatan i čita apsolutno sve moguće formate je Faststone Image Viewer, i toplo ga preporučujemo.

Preporučujemo vam da ne izbrišete fotografije s memorijske kartice dok niste završili s obradom i finaliziranjem. Ako ste slučajno obrisali važnu fotografiju može vam se dogoditi da je više nikako ne možete spasiti, pa ni koristeći opciju restore. Kako ne bi izgubili vaše fotografije zauvijek dok ih niste spremili ‘na sigurno’ ostavite ih na kartici jer ih tada i uvijek možete ponovno kopirati.

Nadamo se kako će vam ovi savjeti smanjiti strah od gubitka vaših dragocjenih fotografija.

Crop faktor na D-SLR fotoaparatima
Savjeti za ljetne dane

{"one"=>"", "other"=>""}