Savjeti za ljetne dane

Savjeti za ljetne dane

Imate putnu kartu, par majica, fotoaparat i puno vremena za fotografiranje i zabavu. A ako ste već isplanirali put u daleke krajeve, savjeti koje ćemo vam dati vrijede i za bliže lokacije.

Pripreme fotoopreme ovise o mjestu gdje ćete provesti svoj godišnji odmor i koliko ćete na njemu biti. Ako se radi o dužim izletima na kojima nemate vremena puniti baterije, ponesite bateriju više i obavezno ih napunite sve. Vrijedi isto pravilo za memorijske kartice, koje prije puta, pregledajte i na kraju formatirajte. U slučaju da niste sigurni jel će vam biti dovoljno kartica, danas imate stvarno velik izbor memorijskih kartica po veličini i brizini zapisivanja.
Lokacija

Stigli ste i puni ste entuzijazma za fotografiranjem. No, nemojte žuriti i ispucavati 200 slika u sekundi. Osim što ćete brzo napuniti memorijsku karticu, nećete imati kvalitetnih fotografija s putovanja kojima ćete se hvaliti pred obitelji i prijateljima. Pogledajte lokaciju, prilikom fotkanja nemojte zaboraviti na kompoziciju, svjetlo, iskoristite pravilo trećine jer i sjajnu fotografiju možete upropastiti lošom kompozicijom.

Nemojte komplicirati prilikom fotografiranja. Neka fotografija bude jednostavna i ima jednu točku interesa. Osim kompozicije, nemojte biti lijeni promijeniti visinu fotografiranja, jer fotografije iz ptičje ili žablje perspektive mogu ispasti odlično i neuobičajeno.

Ako vam se dogodi da dođete na novo odredište, razgledavate i ništa vam nije zanimljivo posebno u poznatim i popularnim turističkim odredištima, ne očajavate.

Gledajte oblike, detalje, teksture i istražite druge puteve od opisanih vam u turističkim vodičima.

Dodatna oprema

Osim baterija i punjača, ne zaboravite na vrlo koristan filter – cirkularni polarizator. Osim toga, nemojte zaboraviti meku krpicu za čišćenje objektiva. Ako znate da na mjestu gdje ćete provesti odmor ima odličnih pozicija za snimanje noćnih fotografija, uzmite ili posudite lagani stativ. Ako niste uspjeli nabaviti stativ, iskoristite ograde, potpore, ukratko bilo što će vam pomoći da snimite kvalitetnu fotografiju duge ekspozicije.

Ako snimate u mjestu gdje ima puno pijeska, ponesite sa sobom plastičnu vrećicu u koju ćete spremiti fotoaparat i četkicu. Četkica je korisna za čišćenje određenih mjesta poput kontakta i komandnih gumba gdje se pijesak lako zavuče.

Na takvim mjestima smanjite potrebu stalnog mijenjanja objektiva. Ako ipak morate, pridržavajte se nekoliko pravila i smanjit ćete količinu pijeska koja ulazi u fotoaparat. Kad mijenjate objektiv, prvo ugasite fotoaparat, objektiv usmjerite prema dolje, a u slučaju jakog vjetra zaklonite ga majicom i okrenite se tako da vam vjetar puše u leđa i tek tada zamjenite objektive.

Definitivno vam preporučamo da ako putujete u pustinjska područja, razmislite o kupovini polovnog fotoaparata ili čak najmu, jer je velika vjerovatnost da nakon vašeg puta, oprema biti potpuno prekrivena prašinom, koliko god se trudili zaštititi opremu.

Snimajući blizu mora, nakon par dana primijetit ćete slabe bijele naslage u utorima fotoopreme koje nastaju zbog slane vode. Fotoaparat ćete najlakše očistiti majicom lagano navlaženom u vodi.
Dosta ljudi voli fotografirati valove iz što nižeg rakursa, skoro u ravnini sa vodom. Pripazite na valove, jer ako vam dospije slana voda u elektroniku, možete komotno razmišljati o kupovini novog fotoaparata.

Ako ste prije puta nabavili novi fotoaparat ili neku drugu opremu, korisno je da se upoznate sa svim funkcijama prije odlaska kako ne bi dragocjeno vrijeme na odmoru trošili na čitanje uputa za upotrebu. Nije sve u ogromnim SLR aparatima sa različitim objektivima.

Ako možete, nabavite kvalitetniji kompakt ili mirroless koji nije po karakteristikama kao SLR, ali pogodniji je za snimanje u mnogim prilikama, a i vaša kralježnica će vam biti zahvalna.

Ako uslikate neku osobu na cesti i pritom vas primijete, te počnu gnjaviti da obrišete fotografiju, savjetujem vam da ju obrišete. Na odmoru ste i sigurno vam je bolje ne ulaziti u nepotrebne rasprave sa strancima jer bi mogli ostati bez opreme ili trošiti vrijeme objašnjavajući se policiji.

I na kraju, samo opušteno, niste na radnom zadatku, ipak ste na odmoru.:)

Pohranjivanje fotografija
Studijske pozadine

{"one"=>"", "other"=>""}